Leiderschap, uitvoering & implementatie

Jouw leiderschapsrol! 

Alle concepten, tools en processen die je leert in dit programma heb je nodig om leiderschap te nemen, zodat jij datgene wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk succesvol kunt implementeren in jouw praktijk. Hierbij is het belangrijk dat je je realiseert dat je leiderschap neemt en niet hebt. Hieronder vind je mijn top twee concepten als het gaat over het succesvol implementeren van de training; “Hoe je meer winst maakt in de tandartspraktijk, meer verdienen met High-level Sales en het leiden van jouw praktijk.  

Leiders geven vertrouwen. 

Het is belangrijk dat je de training eerst zelf goed bestudeert voordat je het introduceert bij jouw team. Ontdek de wijsheid, ontdek de eenvoud van de hulpmiddelen en neem een diepe duik in de processen. Leer ze goed kennen. Zodra je zelfverzekerd bent, kun je ze aan jouw team introduceren. Leg uit waarom het programma goed is voor hen, jullie patiënten en de praktijk. Wat dit programma laat werken, is jouw vertrouwen, overtuiging en betrokkenheid in dit programma. De onderliggende concepten, tools en processen maken echt het verschil. 

Maak jouw medewerkers onderdeel van dit proces en laat ze opbloeien. 

Als je wilt dat jouw medewerkers je in dit proces volgen, is het belangrijk om ze mee te nemen in het proces. Dit  programma is ontworpen en bestaat uit oefeningen die samenwerking tussen alle medewerkers vereisen. Alleen op die manier ontstaat er een gedeelde visie en kan er een implementatieproces plaatsvinden. Je kunt dit absoluut niet zonder de inbreng en ondersteuning van het team. De grootste fout die je kunt maken, is dat je dit programma in je eentje bestudeert en op een dag de praktijk binnenloopt om iedereen te vertellen hoe de dingen moeten veranderen. 

Kijk elke les aandachtig door. De training  is ontworpen om er gezamenlijk aan te werken. 

In dit programma vind je alle tools die je nodig hebt om het te kunnen volgen. Denk hierbij aan video’s, werkboek, formulieren.

Het proces van Leiderschap 

iedere tandarts zal op basis van zijn/haar specifieke omstandigheden een eigen proces doorlopen. De inhoud van dit programma wordt in lessen aangeleverd. Elke les duurt ongeveer een 15-20 minuten.  Het is belangrijk om elke les af te ronden voordat je naar de volgende gaat. 

Uitvoering en implementatie

Plan tijd in tijdens de normale werkuren om elke les in groepsverband te doorlopen. 

Soms kan er meer dan één les in de tijd worden gevolgd. Dit is echter niet verstandig. Bij alle lessen zal er door middel van actie de processen in gang gezet moeten worden. Kijk vooruit in je schema en reserveer de lessen vooraf. Als je ze niet in het schema opneemt, worden ze niet gedaan. Mijn advies is om een les direct na de lunch, of aan het einde van de middag op maandag te doen. Op deze manier heb je de hele week de tijd voor de uitvoering. Het kan zijn dat je één les per week of één om de week in kunt plannen. Dit is afhankelijk van de capaciteit die beschikbaar is om de les te implementeren. 

Maak van leren een prioriteit en maak het leuk. 

Je maakt dit programma een prioriteit door de lessen in je dagelijkse schema op te nemen. Iedereen in jouw team weet hoe heilig jouw schema is. Door de lessen in jouw schema op te nemen, geef je een onmiskenbaar signaal af, namelijk dat deze belangrijk zijn en dat er samen aan gewerkt moet worden. Laat iedereen zijn telefoon uitzetten om onderbrekingen of afleidingen te voorkomen. Door de lessen in de agenda te zetten, creëer je ook een gevoel van verantwoordelijkheid binnen het team. Iedereen wordt betaald om te leren en heeft daarmee ook de verantwoordelijkheid om het geleerde te implementeren. Maak het leuk! 

Raak niet overstuur door het ‘verlies’ van tijd voor het behandelen van patiënten. 

Maak een optelsom. Deze tijdelijke vermindering in behandelingen zullen gemakkelijk resulteren in 2 tot 4 patiënten per maand die “JA” zeggen tegen jouw behandelplan, patiënten die misschien eerder “NEE” hebben gezegd. Zie dit niet als een kostenpost. Zie het als een manier om de capaciteit te vergroten en pluk de vruchten nog vele jaren nadat je dit programma hebt voltooid en weet hoe je meer inkomsten kunt genereren.

Wat moet je niet doen? 

 • Plan de lessen niet voor of tijdens de lunch. Mensen leren niet goed als ze honger hebben, moe zijn, of zich haasten.
 • Vraag de teamleden niet om dit programma thuis alleen door te nemen. Dan zullen ze het niet leuk vinden. Jouw teamleden willen ook graag genieten van hun gezin en vrije tijd. 
 • Gebeurd het dat je, door omstandigheden, achter loopt met de lessen, ga dan niet in één sessie door alle lessen heen. Ik garandeer je dat dit niet zal werken. Jouw teamleden zullen halverwege opgebrand raken en er zal weinig van het programma in de praktijk terechtkomen. 
 • Wacht ook niet met het implementeren van de lessen in jouw patiënten agenda als het programma vertraging oploopt. Blijf doorgaan!! 

Hoe kan je het gemakkelijker maken?

Zorg ervoor dat je een goede manier hebt om de videolessen te projecteren en het geluid ervan te versterken. Hier zijn enkele items die je waarschijnlijk nodig zult hebben:

 • Goede en stabiele internet connectie 
 • Computer met geluidssysteem versterking
 • Productiemogelijkheid van breedbeeldmonitor
 • Flip-over en markers
 • Voldoende pennen en notitieboeken 

Download de handleidingen en hulpmiddelen (PDF-bestanden):

 • Handleiding voor de praktijkeigenaar
 • Werkboek
 • Oefeningen en hulpmiddelen